Bio

Tenorin is een waanzinnig avontuur. Vette grooves, zwoele solo’s en poëtische Nederlandstalige teksten nemen je mee op een trip die aan de ribben blijft plakken. Ze speelden al op Dranouter Festival, Copacobana en wonnen de Poppuntprijs in de finale van de Nekka-wedstrijd. Vlak voor de eerste lockdown brachten ze de EP Landen uit. Nu treden ze als kwintet naar buiten. Full band, full house, full gas!

Band picture
Landen EP

Tenorin ontstaat uit noodzaak. Na een tiental jaren in verschillende muziek- en theaterprojecten te hebben gespeeld besluit accordeonist Joachim Gys eind 2017 dat het tijd is om zijn vleugels uit te slaan. De wereldse melodieën uit zijn jeugd neemt hij mee, zijn liefde voor de Nederlandse taal voegt hij toe, en met elektronische klanken stilt hij zijn honger naar experiment. Bij de broers Florian en Ambroos De Schepper vind hij twee gelijkgestemde zielen die evenmin vies zijn van een frisse aanpak. Twee getalenteerde muzikanten bovendien, die de muziek onmiddellijk naar een professioneel niveau tillen.

Met het eerste nummer ‘Onder mijn huid’ legt Tenorin de lat meteen hoog. Joachim zet de toon met ritmische accordeon en speelse teksten, daartussen kronkelt Florian met gitaarlijnen die refereren naar Malinese blues. Krijgt Tinariwen eigenzinnige weerklank uit Gent? Elk nieuw nummer dat Tenorin uitbrengt, zet luisteraars op een ander spoor. Is dit balkanbeat, of toch eerder afrobeat? Hoe noem je een kruising tussen traditionele Griekse muziek en drum & bass? Moet je dansen in de maat of luisteren naar de tekst? En wat doet Hugo Claus plots in deze vreemde mix?

De concertagenda is van in het begin aardig gevuld. Tenorin verkent op anderhalf jaar tijd zo’n 25 kleine en grote podia in Vlaanderen. In 2018 mag de groep aantreden op onder andere Boombalfestival, Copacobana en de Gentse Feesten. Het jaar nadien versieren ze een plekje op de affiche van Dranouter, waar ze de baseline ‘Festival of new traditions’ alle eer aan doen. Enkele weken later staat Tenorin in de finale van de Nekka-wedstrijd en nemen er de Poppuntprijs mee naar huis.

2020 is het jaar van de eerste EP. Voor ‘Landen’ schrijft Joachim vijf nieuwe pareltjes. De teksten zijn poëtisch, spitsvondig en gelaagd als vanouds. De muziek haalt wederom inspiratie uit diverse stijlen en culturen. Drie nieuwe muzikanten – trompettist Yamen Martini, drummer Laurens Van Bouwelen en bassist Daniel Guedegbe – geven het geheel een nieuw elan. De akoestische drums maken de nummers warmer, meer organisch. De electronica blijft op de achtergrond aanwezig. Tenorin heeft zijn eigen geluid gevonden en staat te trappelen om dit aan de wereld te laten horen.

De muzikanten

Joachim Gys (°1988) omarmde als kind een accordeon en liet nooit meer los. Het werd zijn opstap naar een brede interesse voor klank en podium. Gys speelde in verschillende formaties (Tenorin, Les Busiciens, dr. Eugène, Roy Aernouts) reeds honderden concerten in binnen- en buitenland. Naast muzikant is Gys ook acteur, producer, schrijver, componist en docent. Hij werkte samen met onder andere Dimitri Leue, KVS en Thomas Vinterberg. Sinds 2020 is hij vast verbonden aan Larf!, een broedplaats voor jongeren in De Kazematten, Gent.

Joachim Gys

Florian De Schepper (°1991) begon op negenjarige leeftijd met klassieke gitaar. Al snel speelde hij ook op de western gitaren van zijn vader en maakte hij kennis met de DADGAD-tuning. In 2016 studeerde hij af als master in de klassieke gitaar en pedagogie aan het conservatorium in Gent. Florian trad met verschillende folk- en jazzprojecten reeds in meer dan vijftien verschillende landen op en gaf masterclasses in Madrid en Milaan. Hij is momenteel actief met de groepen Tenorin, Duo De Schepper-Sanczuk, Broes, Les Bandits de Belleville, Zigo en Karivaani Orkestra.

Florian De Schepper

Laurens Van Bouwelen (°1989) studeerde drums en sound design aan de conservatoria van Gent en Antwerpen. Tijdens zijn studies ontwikkelde hij een grote fascinatie voor klank en geluid ‘an sich’. Iets dat hij gretig meeneemt in zijn benadering op de drums. Hij tourde door Europa met bands zoals Amatorski, School is Cool, St. Grandson, Sarah Ferri en maakte ook enkele theatervoorstellingen (Bronks, De Spooiberg). Momenteel is Laurens actief in verschillende muziekgroepen (Outer, G A U S S, Tenorin, …) en speelt hij mee in de voorstelling Stip (4hoog).

Laurens

Yamen Martini (°1985) werd geboren in Aleppo, Syrië. Als tiener koos hij de trompet als instrument. Hij schreef zich in voor het conservatorium van Damascus, maar behaalde uiteindelijk een diploma in landbouwstudies en studeerde muziek als autodidact. Nadat de oorlog uitbrak in zijn thuisland, ging hij spelen bij verschillende bands in buurlanden als Egypte, Irak en Turkije. In 2015 belandde Yamen in België. Daar is hij actief in onder meer U-Percut, Fanfare du Nord, Jaune Toujours, The Ostend Street Orkestra, Trio 3’Ain en natuurlijk Tenorin.

Yamen

Daniel Guedegbe (°1981) komt uit Benin, West-Afrika. Hij is muzikant en choreograaf. Hij danste zeven jaar bij het Nationaal Ballet van Benin, specialisatie afrodans. In Benin leidde Daniel een gospelkoor. Sinds 2014 is Europa actief in verschillende bands en werkte samen met oa. John Arcadius en Snarky Puppy’s toetsenist Cory Henry. Sinds 2021 stuwt hij Tenorin met zijn groovy en percussieve baslijnen naar een nieuwe coherente sound.

Daniel