Bio

Tenorin is een waanzinnig avontuur. Vette grooves, zwoele solo’s en poëtische Nederlandstalige teksten nemen je mee op een trip die aan de ribben blijft plakken. Ze speelden al op Dranouter Festival, Copacobana en wonnen de Poppuntprijs in de finale van de Nekka-wedstrijd. Vlak voor de eerste lockdown brachten ze de EP Landen uit. Nu treden ze als kwintet naar buiten. Full band, full house, full gas!

(c) Henry Ghammache

Tenorin ontstaat uit noodzaak. Na een tiental jaren in verschillende muziek- en theaterprojecten te hebben gespeeld besluit accordeonist Joachim Gys eind 2017 dat het tijd is om zijn vleugels uit te slaan. De wereldse melodieën uit zijn jeugd neemt hij mee, zijn liefde voor de Nederlandse taal voegt hij toe, en met elektronische klanken stilt hij zijn honger naar experiment. Bij de broers Florian en Ambroos De Schepper vind hij twee gelijkgestemde zielen die evenmin vies zijn van een frisse aanpak. Twee getalenteerde muzikanten bovendien, die de muziek onmiddellijk naar een professioneel niveau tillen.

Met het eerste nummer ‘Onder mijn huid’ legt Tenorin de lat meteen hoog. Joachim zet de toon met ritmische accordeon en speelse teksten, daartussen kronkelt Florian met gitaarlijnen die refereren naar Malinese blues. Krijgt Tinariwen eigenzinnige weerklank uit Gent? Elk nieuw nummer dat Tenorin uitbrengt, zet luisteraars op een ander spoor. Is dit balkanbeat, of toch eerder afrobeat? Hoe noem je een kruising tussen traditionele Griekse muziek en drum & bass? Moet je dansen in de maat of luisteren naar de tekst? En wat doet Hugo Claus plots in deze vreemde mix?

Elk nieuw nummer dat Tenorin uitbrengt, zet luisteraars op een ander spoor. Is dit balkanbeat, of toch eerder afrobeat? Hoe noem je een kruising tussen traditionele Griekse muziek en drum & bass?

De concertagenda is van in het begin aardig gevuld. Tenorin verkent op anderhalf jaar tijd zo’n 25 kleine en grote podia in Vlaanderen. In 2018 mag de groep aantreden op onder andere Boombalfestival, Copacobana en de Gentse Feesten. Het jaar nadien versieren ze een plekje op de affiche van Dranouter, waar ze de baseline ‘Festival of new traditions’ alle eer aan doen. Enkele weken later staat Tenorin in de finale van de Nekka-wedstrijd en nemen er de Poppuntprijs mee naar huis.

2020 is het jaar van de eerste EP. Voor ‘Landen’ schrijft Joachim vijf nieuwe pareltjes. De teksten zijn poëtisch, spitsvondig en gelaagd als vanouds. De muziek haalt wederom inspiratie uit diverse stijlen en culturen. Drie nieuwe muzikanten – trompettist Yamen Martini, drummer Laurens Van Bouwelen en bassist Daniel Guedegbe – geven het geheel een nieuw elan. De akoestische drums maken de nummers warmer, meer organisch. De electronica blijft op de achtergrond aanwezig. Tenorin heeft zijn eigen geluid gevonden en staat te trappelen om dit aan de wereld te laten horen.

Lees de bio’s van de muzikanten

Landen EP